Erste Bank podle odhadů loni vykázala ztrátu až 738 milionů eur

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rakouská Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu a jejíž akcie se obchodují na pražské burze, loni podle odhadů analytiků oslovených ČTK vykázala ztrátu až 738 milionů eur (18,5 miliardy korun) po předloňském čistém zisku 879 milionů eur. Ztráta je způsobena řadou mimořádných opatření, ke kterým banka přistoupila v loňském třetím čtvrtletí. Erste Bank zveřejní výsledky v středu 29. února před otevřením trhu.

 

Skupina Erste před ztrátou varovala již v první polovině loňského října, kdy oznámila mimořádná opatření spočívající v odpisech firemní hodnoty v Maďarsku a Rumunsku a vytvoření dodatečných rezervních a opravných položek k úvěrům a pohledávkám v Maďarsku.

 

V samotném čtvrtém čtvrtletí se ale podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky výsledky banky zřejmě vrátily k normálu. "Tím je v současných podmínkách podle nás čtvrtletní čistý zisk v intervalu 200 až 300 milionů eur," uvedl Hatlapatka. Ten očekává za celý rok 2011 ztrátu 738 milionů eur.

 

Analytik J&T Banky Milan Lávička pak čeká, že Erste vykáže ztrátu 719 milionů eur, tedy v blízkosti horní hranice výhledu managementu banky. Ten již dříve uvedl, že ztráta se bude pohybovat mezi 700 až 800 miliony eur.

 

Čistý úrokový výnos se loni podle odhadů pohyboval kolem 5,5 miliardy eur, meziročně by tedy vzrostl. Z poplatků a provizí měla banka podle analytiků příjem 1,8 miliardy eur, což by byl v meziročním srovnání mírný pokles. Provozní náklady skupiny mírně stouply o procento na necelých 3,9 miliardy eur.

 

"Pro investory bude nepochybně klíčové, jaké novinky přinese Erste z pohledu probíhajícího kapitálového testu, tedy jak se bance daří snižovat rizikově vážená aktiva a činit další opatření, díky nimž by měla dosáhnout požadovaného kapitálu," uvedl Hatlapatka. Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 by měl od poloviny roku činit devět procent.

 

"Pokud se bance podaří přesvědčit investory, že je schopna splnit tyto požadavky bez nutnosti navyšovat kapitál, může to být pozitivní impulz pro růst akcií. Negativní by naopak byly jakékoliv další negativní jednorázové položky," upozornil Lávička.

 

Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje finanční služby 17 milionům klientů ve 3200 pobočkách v osmi zemích. Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny Slovenská sporiteľňa. Banka rovněž působí v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku nebo na Ukrajině.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK