Výroba lihovin v Ústí končí, Granette ji stěhuje na Moravu

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí n.L. 24. února (ČTK) - Likérka Granette končí výrobu v Ústí nad Labem a stěhuje ji do Prostějova. Zanikne tím tradice závodu v čtvrti Krásné Březno, který funguje od roku 1858 a mimo jiné vyrábí i likér Stará Myslivecká, který Ústí považuje za jednu ze svých tradičních značek. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí firmy Petr Maxa. O místo přijde asi 20 zaměstnanců, ve městě ale zůstane vedení firmy a administrativa.

"Důvodem se stala současná globalizace ekonomiky a neustálý tlak na snižování nákladů výroby a udržení konkurenceschopnosti. Daný přesun umožní zefektivnění výroby," uvedl Maxa. Firma koupila prostějovskou Starorežnou v roce 2010 a o rok později se s ní spojila do jedné firmy, která je druhou největší likérkou po plzeňském Stocku a měla dohromady 126 zaměstnanců.

Deset z nich teď přijde o místo rovnou a deseti nabídne firma přesun do Prostějova, v takovém případě by je ale čekalo třísetkilometrové stěhování. "V Krásném Březně nadále zůstává vedení společnosti, vývoj nových výrobků, ekonomický, obchodní a rovněž marketingový úsek," dodal Maxa.

Ústecká část společnosti vznikla na začátku roku 2008 odštěpením z někdejší nápojové firmy Drinks Union, jejíž zbytek později pohltil nadnárodní pivní koncern Heineken. Hlavními produkty jsou ochucené vodky a likér Stará myslivecká. Ten byl doma v Ústí předchozích 164 let, teď se ale bude stěhovat. Od roku 2006 stoupl likérce roční prodej alkoholu z šesti milionů litrů až na 7,3 milionu v roce 2009, po fúzi se dostal přes deset milionů litrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK