Ceny ropy dál rostou, kvůli Íránu už pátý týden

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy dnes obnovily růst a míří k pátému týdnu vzestupu za sebou. Dominantním faktorem na trhu je nyní strach o íránské dodávky, který většinou zastiňuje obavy z negativního dopadu vysokých cen na poptávku po ropě.

 

Cena severomořské ropy Brent vystoupila během dne až na 124,28 dolaru za barel a před 16:00 SEČ byla s několikacentovým přírůstkem kolem 123,70 dolaru. Ve čtvrtek se dočasně dostala až na 124,50 dolaru, nejvýše od loňského 3. května. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o více než 80 centů na zhruba 108,70 dolaru za barel.

 

Cenu ropy žene letos vzhůru hlavně napětí mezi Íránem a Západem, ale také slabé dodávky ze Severního moře a přerušení těžby v jižním Súdánu, Sýrii a Jemenu. Nákup íránské ropy postupně zastavují kvůli blížícímu se embargu evropští odběratelé a omezují je i asijští zákazníci jako Čína a Japonsko.

 

"Všechny podpůrné faktory jsou na straně nabídky - Írán, Írán, Írán, trochu Sýrie a Súdán," řekl agentuře Reuters makléř Christopher Bellew z londýnské firmy Jefferies Bache. "Bez těchto problémů bychom tak vysoká čísla neměli," dodal.

 

Evropští odběratelé získají bez větších problémů ropu jinde, experti však upozorňují na to, že embargo Západu na nákup íránské ropy může zastavit snahy Teheránu o investice do udržení těžby z jeho zastarávajících ropných polí. Írán ve čtvrtek sdělil, že navzdory sankcím zatím udržuje produkci ropy na dosavadní úrovni.

 

 

 

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 123,69 123,62 New York - Nymex WTI duben 108,66 107,83

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK