Pražský akciový trh mírně rostl, PX znovu nad 1000 bodů

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Pražská burza dnes posílila a hlavní index PX se vrátil nad psychologickou hranici 1000 bodů, pod kterou klesl ve čtvrtek. Týden zakončil výše o 0,67 procenta na 1001,3 bodu. Zásluhu na tom měly akcie obou bank a Telefóniky.

Akcie Erste Bank posílila o rovná dvě procenta na 458 korun. Akcie Komerční banky si polepšily o jedno a čtvrt procenta na 3640 korun.

Telefónica si připsala 1,60 procenta na 405,50 Kč. "Od zveřejnění výsledků minulý pátek akcie telekomunikační firmy přidaly již více než deset procent," upozornil Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. "Rozchází se tak s akciemi mateřské Telefóniky SA, která dnes mírně ztrácí po zveřejnění horší provozní ziskovosti za loňský rok a slabšího výhledu," doplnil Josef Kohout z Patria Finance.

Ze čtvrtečního propadu se alespoň částečně zotavily akcie CME, když si připsaly dvě a čtvrt procenta na 140,20 Kč. Naopak výrazný pokles postihl akcie sítě autobazarů AAA Auto, které přišly o 3,7 procenta na 18 korun a také developera Orco. Jeho cenné papíry končily dnešní obchodování slabší o více než osm procent na 92 korunách.

Téměř beze změny proti čtvrtku týden zakončily NWR a ČEZ.

Celkový objem obchodů zůstal podle Kohouta pod dlouhodobým průměrem, když mírně přesáhl hranici miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK