Americké akcie mírně rostou, Dow Jones nad 13.000 body

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. února (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes stagnací, v polovině obchodování ale jejich indexy už mírně rostly a pohybovaly se v blízkosti nejvyšších úrovní od poloviny roku 2008. Dow Jonesův index se usadil nad hranicí 13.000 bodů, kam se kromě krátkého úterního vzestupu dostal naposledy v květnu 2008.

Dow Jones kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) proti čtvrtku vzrostl o 0,2 procenta na zhruba 13.010 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,4 procenta na 1368 bodů a ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index posílil o stejným tempem na zhruba 2968 bodů.

Širší S&P rostl ve čtyřech z posledních pěti dní, nyní je na devítiměsíčním maximu a od počátku roku získává téměř devět procent. Aktéři trhu předpokládají, že vzhledem k rychlosti růstu by mohly akcie v nejbližší době prodělat korekční pokles. Technickou bariérou dalšího růstu je nyní podle analytiků úroveň 1370 bodů.

Akcie letos rostou hlavně díky nadějím na pokrok v řešení dluhové krize v eurozóně. Dnes trh mírně povzbudily údaje o lepším vývoji trhu nových domů v USA ve čtvrtém čtvrtletí, než se původně uvádělo, a drobné zlepšení spotřebitelské důvěry v USA.

Výraznější pohyb zaznamenával jen energetický sektor, který zpevňoval díky růstu cenám ropy. Ty v obavách o dodávky z Íránu rostou už pátý týden za sebou, Investoři se ale na druhé straně obávají, že drahé pohonné hmoty by mohly podkopat spotřební výdaje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK