Řecko předložilo věřitelům nabídku na výměnu dluhopisů

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 24. února (ČTK) - Řecká vláda dnes v podvečer oficiálně předložila soukromým věřitelům nabídku na rozsáhlou výměnu státních dluhopisů za nové o méně než poloviční nominální hodnotě a s pozdějšími lhůtami splatnosti. Banky a další soukromí věřitelé v rámci transakce přijdou zhruba o 107 miliard eur (2,7 bilionu Kč), o něž se sníží neudržitelně vysoký řecký dluh.

Ministerstvo financí sdělilo, že poslalo věřitelským bankám a investičním fondům nabídku, v níž je vyzvalo přijmout na nominální hodnotě jejich dosavadních dluhopisů ztrátu 53,5 procenta. Investoři budou mít na odpověď deset dní.

Seškrtání řeckých dluhů je klíčovou podmínkou toho, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent až na 120,5 procenta hrubého domácího produktu. Plán výměny dosavadních státních dluhopisů je součástí druhého záchranného programu pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), jehož podmínky schválila eurozóna v úterý. Díky němu by se Řecko mělo vyhnout neřízenému bankrotu.

Řecko by podle vlády mělo dokončit výměnu dluhopisů do 12. března. Nové peníze od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) Řecko potřebuje nejpozději do 20. března, kdy má splatit dluhopisy v hodnotě asi 14,5 miliardy eur.

Celková ztráta investorů se započítáním pozdější splatnosti a nižších úroků má činit až 74 procent. Zadlužení Řecka by se mělo po výměně snížit na přibližně 250 miliard eur.

Ve čtvrtek zákon o výměně dluhopisů schválil řecký parlament. Jeho součástí je doložka o společném postupu (CAC), která stanoví, že pokud se k výměně přihlásí dvě třetiny držitelů dluhopisů, budou ji muset přijmout i ostatní investoři. Atény doufají, že k výměně dobrovolně přistoupí 85 až 90 procent věřitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK