Jeden z dukovanských bloků bude stát kvůli modernizaci 78 dní

25.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 25. února (ČTK) - V dukovanské elektrárně dnes začala letošní druhá odstávka atomového bloku. Potrvá 78 dní, řekl ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Tato odstávka bude delší než obvykle. Kromě výměny pětiny jaderného paliva a revizím budou energetici v tomto bloku provádět i modernizaci zařízení. Výkon bloku číslo dvě se pak zvýší z nynějších zhruba 460 megawattů (MW) na 500 MW.

Ve vyšším výkonu 500 MW už pracují tři ze čtyř dukovanských atomových bloků. Po dokončení modernizace posledního bloku budou mít celé Dukovany místo původních 1760 MW instalován výkon 2000 MW, jaký má mladší atomová elektrárna v Temelíně.

Každý dukovanský blok se jednou ročně plánovaně zastaví kvůli výměně části paliva a revizím. První letošní odstávka skončila v tomto týdnu. Atomový blok číslo tři nedodával do sítě elektřinu 31 dní, turbíny v něm byly znovu připojeny do úterních 20:00.

Dukovany, starší ze dvou českých atomových elektráren, byly i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba proudu v dukovanských blocích se v meziročním porovnání zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v téměř sedmadvacetileté historii Dukovan.

vst dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK