Rehn: Eurozóna se na posílení záchranných fondů dohodne v březnu

26.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 26. února (ČTK) - Členské země eurozóny se na posílení kapacity svých záchranných fondů zřejmě dohodnou v průběhu března. Na schůzce představitelů nejvyspělejších zemí světa G20 to v sobotu v mexické metropoli řekl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Dluhová krize v eurozóně a její řešení patří k hlavním tématům, jimiž se schůzka zabývá.

"Očekávám, že díky spojení zdrojů stálého Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) a zbývajících zdrojů Evropského fondu finanční stability (EFSF) dosáhneme v březnu dohody o posílení evropského eurovalu," řekl novinářům Rehn. Vše by tak mělo být hotovo do dubnových jednání o uvolnění dalších protikrizových peněz pro Mezinárodní měnový fond (MMF).

Rehn také řekl, že země eurozóny vedou konstruktivní jednání s Německem, jemuž se myšlenka posílení evropských záchranných fondů nelíbí. Rehn ale neupřesnil, co míní slovem konstruktivní. "Ta jednání právě probíhají a já věřím, že v průběhu března budeme schopni přijmout rozhodnutí o posílení sloučené úvěrové kapacity ESM a EFSF," řekl Rehn, jehož citovala agentura Reuters.

Měnový fond požaduje, aby mu jeho akcionáři, což jsou jednotlivé členské země, zvýšili finanční zdroje asi o 600 miliard dolarů (zhruba 11,2 bilionu Kč). Tím by se kapacita fondu zvýšila skoro na dvojnásobek. Panují však pochybnosti, zda je možné se teď na něčem dohodnout, když eurozóna pořád nemá jasno v tom, kdy posílí své záchranné fondy. Uspokojivě na tuto otázku nedokázal odpovědět ani Rehn.

"Evropa považuje za nezbytné, abychom se dohodli na cestovní mapě, která nás dovede k posílení zdrojů MMF. A to tak, aby rozhodnutí padlo do jarního zasedání MMF, které bude v dubnu, anebo během něj," odpověděl Rehn na dotaz, co se dá v této věci čekat od nynější schůzky G20 v Mexiku, když ani eurozóna ještě nemá dohodnuto financování svých fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK