Japonské akcie na počátku nového týdne mírně klesly, jen oslabil

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie na počátku nového týdne stouply na nejvyšší hodnotu za sedm měsíců, nakonec však své zisky smazaly a skončily s mírnou ztrátou. Domácí institucionální investoři se totiž rozhodli vybírat zisky předtím, než se indexu podaří prolomit psychologicky důležitou úroveň 9700 bodů. Pokles jenu vůči dolaru však podpořil místní vývozce. Index Nikkei klesl o 0,1 procenta na 9633,93 bodu.

 

Z předních japonských vývozců akcie automobilky Honda Motor stouply o 1,6 procenta a firmy Canon o 1,8 procenta. Silný jen v poslední době silně poškodil zisky japonských vývozců, kteří museli bojovat také s přerušením dodávek po loňském zemětřesení a povodních v Thajsku.

Hlavní index Nikkei je na nejlepší cestě vykázat nejvyšší únorový růst od roku 1991. Od počátku letošního roku Nikkei stoupl již téměř o 15 procent, mimo jiné díky statistice z USA a akcím centrálních bank v eurozóně, Japonsku a Británii na podporu ekonomik.

Japonský jen v Asii klesl vůči dolaru na nejnižší hodnotu za devět měsíců. Jen v posledních týdnech oslabuje kvůli překvapivému zmírnění měnové politiky japonskou centrální bankou, poklesu přebytku běžného účtu a růstu výnosů krátkodobých amerických dluhopisů. Euro se naopak daří, protože investoři čekají, že Evropská centrální banka poskytne trhu více likvidity.

Dolar v Asii stoupl k jenu až na 81,661 JPY. Nakonec však velkou část svých zisků smazal a skončil na 81,14 JPY. V pátek v New Yorku kurz skončil na 80,94 JPY. Euro k jenu stouplo na 109,05 JPY ze 108,94 JPY, když během dne vzrostlo až na 109,92 JPY, nejvýše od konce října. Vůči dolaru euro vystoupilo na 1,3441 USD a zůstalo blízko nejvyšší hodnoty za dva a půl měsíce, kde se ocitlo v pátek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK