Italská vláda prodala dluhopisy, úrok klesl

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Italská vláda dnes bez problémů prodala dluhopisy v celkové hodnotě 12,25 miliardy eur (přes 300 miliard korun). Úrok u šestiměsíčních dluhopisů klesl na nejnižší úroveň za téměř 1,5 roku. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

 

"Je to velmi dobrý výsledek," uvedl analytik Matteo Regesta ze společnosti BNP Paribas. Poptávku po dluhopisech členských zemí eurozóny podporují levné úvěry od Evropské centrální banky.

Úrok u šestiměsíčních italských dluhopisů klesl na 1,2 procenta z lednových 1,97 procenta. Dostal se tak na nejnižší úroveň od září 2010. Koncem loňského listopadu se vyšplhal až na 6,5 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od vzniku eurozóny.

Investoři nicméně podle agentury Reuters zůstávají opatrní. Itálie patří k nejzadluženějším zemím vyspělého světa. Její celkový dluh se pohybuje kolem 1,9 bilionu eur, tedy asi 120 procent hrubého domácího produktu. Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc výrazně zhoršil odhad letošního vývoje italské ekonomiky na pokles o 2,2 procenta z dříve předpokládaného růstu o 0,3 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK