Zemědělský svaz: Zisk zemědělství loni rekordních 13,5 mld. Kč

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zisk českého zemědělství loni vzrostl více než 2,5násobně na 13,5 miliardy korun, vyplývá z průzkumu Zemědělského svazu ČR. Výsledek byl nejlepší od roku 2000, odkdy svaz průzkum provádí, řekl dnes ČTK předseda svazu Martin Pýcha. Úroda většiny zemědělských plodin byla loni z dlouhodobého hlediska velmi dobrá, výkupní ceny se vyvíjely příznivě především u rostlinné produkce. V roce 2010 vykázalo odvětví podle svazu zisk 5,1 miliardy Kč.

 

Podle metodiky Eurostatu, kterou pro výpočet užívá také Český statistický úřad, loňský výsledek českého zemědělství činil 15 miliard korun, uvedl dnes svaz. Potvrdil tak již dříve zveřejněný odhad ČSÚ. Také podle něj loni farmáři vydělali nejvíce peněz od roku 1998, odkdy statistici tento údaj sledují. Oficiální čísla za loňský rok ČSÚ zveřejní v březnu.

Výkupní ceny zemědělských surovin loni poprvé od vstupu Česka do Evropské unie překonaly ceny z období před vstupem do EU, konkrétně o 11 procent. Zatímco ceny rostlinných produktů rostly, živočišné komodity zlevňovaly, informoval svaz.

Zemědělský svaz ovšem upozornil, že ceny vstupů do odvětví rostou rychleji než ceny komodit. Náklady na výrobu se od roku 2004 zvýšily o 22 procent, tedy dvojnásobným tempem oproti cenám zemědělské produkce. "Za zmínku jistě stojí to, že například cena nafty zůstává na rekordní úrovni a ceny elektrické energie jsou u nás jedny z nejvyšších v EU," uvedl svaz.

Loňská sklizeň je odborníky označována za jednu z nejlepších v uplynulém desetiletí. Obilovin sklidili zemědělci takřka o pětinu meziročně více. Úroda brambor se proti loňsku zvýšila o více než 18 procent, cukrovky o 13 procent, řepky o tři procenta. Výkupní ceny zemědělských komodit za 11 měsíců roku 2011 meziročně vzrostly v průměru o pětinu. Zvyšovaly se zejména ceny rostlinných komodit, které stouply takřka o 40 procent.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Podle dosud zveřejněných oficiálních údajů ČSÚ nejvyšší zisk obor vykázal v roce 2008, a to 10,1 miliardy korun. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Srovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci z nových zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK