Analytici: Návrhy ke snížení schodků razantní, ale nezbytné

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Soubor navržených opatření ke snížení rozpočtových schodků, který dnes zveřejnili představitelé vlády, je razantní, nicméně nezbytný. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Navržené kroky by se podle nich nejcitelněji dotkly důchodců, mladých rodin a živnostníků. Politická opozice a odbory navržené změny ostře kritizují, opatření jako celek odmítla i nejmenší vládní strana Věci veřejné.

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek dnes uvedli, že pro další roky bude třeba mimo jiné zvýšit DPH, omezit růst důchodů a zvýšit daně bohatým. Ekonomičtí ministři se současně dohodli na tom, že kvůli slabšímu výkonu ekonomiky budou letos ve státním rozpočtu zmraženy výdaje zhruba za 23 miliard korun.

"Nastíněný výčet opatření je směsí dobrých i horších nápadů, jak udržet vývoj veřejných financí pod kontrolou. Krok vlády chápu jako zahájení nevyhnutelné diskuze s tím, že ne všechna opatření se nutně realizují," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Z opatření pro další roky jistě vyvolá největší kontroverzi navrhované zmrazení důchodů, dodal.

Analytik Patria Finance David Marek míní, že některé kroky jsou relativně jednoduché. Mezi ně patří návrat paušálů pro živnostníky na úroveň roku 2004. Jiné jsou složité a představují především politické rozhodnutí. Mezi takové zařadil zmrazení důchodů. "Nicméně právě v této oblasti začaly vznikat hluboké deficity, které se navíc budou dále rychle zvyšovat v souvislosti se stárnutím obyvatel," podotkl.

Nejvýznamnější změnou podle Marka ale bude další úprava DPH. Jde o nejdůležitější daň českého daňového systému a každé procento se projeví velmi výrazně. Například sjednocení DPH na 19 procentech by rozpočtu pomohlo 26 miliardami, sjednocení na 20 procentech 43 miliardami korun ročně, upozornil.

Navrhovaná opatření se z hlediska ekonomických a sociálních dopadů nejvíce dotknou důchodců a mladých rodin, uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Návrhy jako celek jsou podle něj "obtížně obhajitelné". Naopak Marek tvrdí, že razantní cesta snižování rozpočtových deficitů plní důležitou signální roli pro finanční trhy. ČR se tak stane bezpečným věřitelem a po realizaci navržené rozpočtové konsolidace bude prý její rizikovost ještě nižší.

Opoziční ČSSD vládní návrhy ostře kritizovala. Podle šéfa strany Bohuslava Podle Sobotky je vládní plán "absolutní podraz na seniory", ale také na jejich děti, kteří budou muset výpadek v penzích nahradit. "Pokud plán projde, tak se řada seniorů dostane do neřešitelné situace a budou odkázáni buď na své děti, nebo na sociální dávky," upozornil. "Slibovali, že budou důchodcům kompenzovat negativní dopady reforem v oblasti zvýšení cen potravin a zdražení léků právě valorizací penzí," dodal. Nejsilnější opoziční strana také odmítá nové vládní plány na zvyšování daně z přidané hodnoty.

Podobně hovoří odboráři. "Zmrazení důchodů je pro nás naprosto nepřijatelné," řekl ČTK Jaroslav Pejša, místopředseda Asociace samostatných odborů, druhé nejsilnější odborové centrály v zemi. Senioři mají podle něj inflaci vyšší než ostatní, protože se jim do toho promítají léky a jejich spotřební koš se skládá z potravin více než u ostatních. Politika vlády je podle něj jenom hledání škrtů a zvýšení DPH podtrhne koupěschopnost obyvatelstva.

Pro Věci veřejné není návrh rozpočtových změn jako celek přijatelný, některé prvky z balíku však VV podporují, uvedl ekonomický expert strany Michal Babák. VV podle něj "rozhodně nedopustí zmrazení důchodů" a budou prosazovat mimo jiné sníženou sazbu daně z přidané hodnoty u potravin.

Zástupci podnikatelů jsou zatím opatrní. "Nepovažujeme návrhy za definitivní. Budeme o nich s vládou jednat na březnové tripartitě. V návrzích jsou body, týkající se zlevnění a zeštíhlení státní správy, což dlouhodobě prosazujeme. U některých budeme muset při přípravě tripartitního jednání vylaďovat pozice a hledat mezi zaměstnavateli názorovou shodu," nastínil reakci Svazu průmyslu a dopravy jeho mluvčí Milan Mostýn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK