Ministři navrhují omezení růstu důchodů a zvýšení DPH

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Ekonomičtí ministři se dnes shodli na záměru zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH), omezit růst důchodů a zvýšit daně bohatým. Chtějí tím zabránit hrozícímu prohlubování schodku státního rozpočtu v následujících letech kvůli očekávanému nižšímu výkonu ekonomiky. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval premiér Petr Nečas (ODS). Odbory i opoziční ČSSD návrhy na zamezení valorizace důchodů a růst DPH odmítají. Pro koaliční VV je návrh změn jako celek nepřijatelný, podpořily by jen některé záměry.

Letos stát nedostatek peněz vyrovná úsporami. Ve státním rozpočtu budou zmraženy výdaje za zhruba 23 miliard korun, aby vláda udržela schodek rozpočtu na 3,5 procenta HDP. Pro další roky ale není možné udržet parametry vývoje veřejných financí bez zvýšení sazeb DPH a bez zmrazení důchodů na dva až tři roky, uvedl Nečas. Kabinet chce připravit i balík prorůstových opatření.

Dočasné zmrazení důchodů by doprovázelo i dočasné zvýšení daně z příjmu vysokopříjmových skupin. Fakticky by podléhali více než 30procentní sazbě příjmy nad strop sociálního pojistného. Takový krok by podle Nečase byl nutný "z hlediska elementární společenské soudržnosti a solidarity mezi jednotlivými sociálními skupinami".

Pro zvýšení DPH je podle Nečase několik variant. "Možné je zavedení jednotné sazby DPH na 19 nebo 20 procentech, s možnou výjimkou na knihy a léky ve výši 14 procent. Možná je i debata o zachování dvou sazeb...a jejich zvýšení například na 15 a 21 procent," uvedl. Cílem je zvýšit příjmy rozpočtu o 18 až 20 miliardy korun. Nyní nyní jsou sazby DPH 14 a 20 procent, podle zákona má být pro příští rok jednotná sazba 17,5 procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek ale nyní navrhuje zachování 20procentní sazby DPH.

Dalším z návrhů ministerstva financí je zvýšení daně z příjmu fyzických osob z 15 na 16 procent. Zrušen by měl být i zaměstnanecký paušál. MF rovněž navrhuje snížení výdajových paušálů pro živnostníky na hodnoty platné do roku 2004, zavedení uhlíkové daně, spotřební daně z vína a zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny.

Navrhovaná opatření chce Nečas projednat v koalici do konce března, aby od 1. dubna bylo možné zpracovat nutné legislativní změny. Jakékoliv opatření musí být podle něj dosaženo ve shodě tří stran koalice. "Pokud bychom se nedohodli na základních parametrech státního rozpočtu pro rok 2013 a 2014, tak nemá vůbec význam v tomto vládním projektu pokračovat," uvedl. Nejmenší vládní strana VV ale s balíkem opatření nesouhlasí.

Podle ekonomického experta VV Michala Babáka strana nedopustí zmrazení důchodů a bude prosazovat sníženou sazbu DPH. "Nechceme zrušení porodného a nepřistoupíme na daň na uhlí a víno," uvedl dále. VV však vítají návrh druhého daňového pásma pro vysokopříjmové skupiny.

Opozice návrhy ostře napadla. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka žádá, aby vláda splnila své sliby z podzimu loňského roku a kompenzovala sociální dopady reforem pravidelnými valorizacemi důchodů. Nejsilnější opoziční strana také odmítá plány na zvyšování DPH. Podle Sobotky je vládní plán "absolutní podraz na seniory", ale také na jejich děti, kteří budou muset výpadek v penzích nahradit. Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek ale v České televizi připustil, že zmrazení důchodů by státnímu rozpočtu minimálně krátkodobě peníze ušetřilo. Zvýšení DPH však odmítl.

S návrhy škrtů v rozpočtu nesouhlasí ani odbory. "Tato politika je bezvýchodná, k prosperitě se nelze proškrtat," uvedla za Českomoravskou konfederaci odborových svazů její mluvčí Jana Kašparová. Podle odborů to povede k likvidaci veřejných služeb a snížení životní úrovně zejména důchodců a rodin s dětmi.

Podle analytiků jsou návrhy razantní, ale nezbytné. Opatření by se podle nich nejcitelněji dotkla důchodců, mladých rodin a živnostníků. Zástupci podnikatelů jsou k návrhům zatím opatrní. "Nepovažujeme návrhy za definitivní. Budeme o nich s vládou jednat na březnové tripartitě," uvedl mluvčí Svazu průmyslu a obchodu Milan Mostýn.

Opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy Kč. Rozpočet pro letošek počítá se schodkem 105 miliard Kč, pro rok 2013 s propadem 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

Podle ministra Kalouska by zmrazení důchodů pro roky 2013 až 2015 v roce 2013 přineslo 12 miliard korun a v roce 2014 asi 24 miliard korun. Další peníze by se uspořily zrušením některých státních úřadů. "Zeštíhlení státní správy by mohlo v roce 2014 přinést 12 miliard korun," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK