Americké akcie smazaly výrazné ztráty a pokračovaly v růstu

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. února (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden výrazným propadem, z něhož se ale ještě během dopolední části obchodování dokázaly zcela zotavit. Pomohl jim vývoj na trhu s ropou, kde se zastavil dosavadní růst cen. Investoři se obávali, že drahá ropa by mohla zabrzdit slibné oživení globální ekonomiky. Náladu na trhu ale pomohla zlepšit rovněž statistika z realitního trhu.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.005 bodů a proti předchozímu závěru přidával 0,2 procenta. Během dopoledne ale až 0,9 procenta ztrácel. Širší index S&P 500 připisoval také 0,2 procenta a nacházel se blízko hranice 1369 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil asi o 0,2 procenta na 2970 bodů.

Americké Národní sdružení realitních kanceláří uvedlo, že v lednu byly v USA podepsány smlouvy na nákup nejvyššího počtu obytných nemovitostí za poslední téměř dva roky. To je podle analytiků další důkaz, že situace na americkém realitním trhu se zvolna vrací k normálu. Realitní trh přitom v oživení po recesi téměř vždy zaostává za ostatními sektory.

Index S&P 500 od začátku roku zpevnil už o více než osm procent. Nyní ale setrvává v úzkém pásmu od 1355 do 1370 bodů, neboť očekávané období konsolidace vyvažují příznivější statistiky o vývoji ekonomiky. Vedle realitního trhu se totiž zlepšuje i stav trhu práce, byť ekonomové nevědí, zda jen přechodně, anebo trvale.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK