Zisk Aholdu ve čtvrtletí vzrostl o 11,2 procenta

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 1. března (ČTK) - Nizozemskému maloobchodnímu řetězci Ahold, který v České republice provozuje supermarkety Albert, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí provozují zisk o 11,2 procenta na 328 milionů eur (8,2 miliardy Kč). Výsledky však zaostaly za odhady analytiků, hlavně kvůli dopisům a restrukturalizaci, a firma varovala, že ekonomické podmínky jsou v prvním čtvrtletí obtížné, což se dotkne růstu tržeb.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali v průměru provozní zisk až 337 milionů eur. Čistý zisk se zvýšil o 75 procent na 270 milionů eur proti očekávaným 241 milionům eur.

Ahold vlastní největší řetězec supermarketů v Nizozemsku Albert Heijn. Zhruba 60 procent tržeb firmy však pochází ze Spojených států, kde vlastní řetězce Stop & Shop a Giant. Již dříve Ahold uvedl, že jeho tržby v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly o 4,5 procenta na 7,3 miliardy eur.

Ahold Czech Republic, která v Česku provozuje zhruba 280 supermarketů a hypermarketů Albert a patří mezi největší obchodníky v zemi. Na předloňském žebříčku deseti největších tuzemských obchodních řetězců, který sestavila firma Incoma GfK, připadlo Aholdu druhé místo za společností Tesco Stores ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK