Japonské akcie smazaly počáteční zisky a klesly, dolar oslabil

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. března (ČTK) - Japonské akcie smazaly počáteční zisky podpořené zprávou o nečekaném zvýšení kapitálových výdajů japonských firem a oslabily. Domácí investoři se rozhodli vydělat na růstu trhu za minulý měsíc o více než deset procent, což byl nejvyšší únorový růst za dvě desetiletí, a prodávali. Index Nikkei klesl o 0,2 procenta na 9707,37 bodu.

Vysoké ztráty zaznamenaly ocelárny, které naopak v poslední době díky poklesu jenu rostly. Akcie firem Kobe Steel, JFE Holdings, Sumitomo Metal Industries, Nippon Steel ztrácely od tří do 4,3 procenta. Akcie technologické firmy Softbank vzrostly o dvě procenta.

Japonské firmy zvýšily v období říjen až prosinec kapitálové výdaje o 7,6 procenta. Analytici čekali naopak snížení o 6,5 procenta.

Dolar dnes v Asii mírně oslaboval, protože šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke ve svém středečním projevu nenaznačil, že by se banka chystala podpořit ekonomiku dalším nákupem obligací, v což někteří investoři doufali. Euro tak alespoň částečně oživilo po ztrátách z předchozího dne, kdy investoři vybírali zisky z rizikových investic v reakci na vysokou finanční injekci od Evropské centrální banky komerčním bankám v eurozóně.

Euro vůči dolaru mírně stouplo o 0,1 procenta na 1,3342 USD. K jenu zůstal kurz téměř beze změny na 108,14 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,14 procenta na 81,05 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK