Poskytovatel komunálních služeb Veolia se loni propadl do ztráty

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 1. března (ČTK) - Francouzský poskytovatel komunálních služeb Veolia Environnement se loni propadl do ztráty. Na hospodaření měla dopad dluhová krize v Evropě a odpisy majetku, který těžce zadlužená firma hodlá v rámci restrukturalizace prodat. Čistá ztráta podle dnešního prohlášení firmy činila 489,8 milionu eur (12,2 miliardy Kč) po zisku 558,5 milionu eur předloni. Veolia je největší vodárenská společnost a největší poskytovatel služeb v oblasti nakládání s odpady na světě, působí i v České republice.

Veolia dodala, že vede exkluzivní jednání s investorem o prodeji podílu 50 procent ve firmě Veolia Transdev, který je společným podnikem Veolie a francouzské státní investiční banky CDC. Firma kvůli tomu zaúčtovala odpisy svého podílu 440 milionů eur.

Firma je nyní uprostřed restrukturalizace, v rámci které plánuje opustit některé aktivity a snížit počet zemí, ve kterých působí, na méně než 40 z nynějších 77. Loni Veolia prodala majetek za 1,544 miliardy eur, mezi jinými i podíl pět procent ve společnosti Dalkia Česká republika a 15 procent v Dalkia Ústí nad Labem.

Skupina Veolia je největší společností také na tuzemském vodohospodářském trhu. V ČR působí rovněž její energetická a dopravní divize a divize zpracování odpadů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK