Aktivita v americkém průmyslu v únoru polevila

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. března (ČTK) - Aktivita v americkém průmyslu během února polevila a její index vzrostl nejméně od loňského listopadu. Oznámil to dnes tamní Institut řízení dodávek (ISM), jehož index aktivity oslabil na 52,4 bodu z lednové hodnoty 54,1 bodu. Za zpomalením aktivity je hlavně méně nových zakázek a růst cen surovin.

Pokud je hodnota indexu nad hranicí 50 bodů, znamená to růst aktivity. V případě, že index klesne pod 50 bodů, signalizuje to pokles. Aktivita v amerických výrobních podnicích se zvyšuje už 31 měsíců po sobě.

Objem nových zakázek v únoru sice vzrostl, ovšem pomaleji než v lednu. Pomaleji se zvyšovala rovněž výroba a zaměstnanost. Prudce naopak stoupl vývoz, což naznačuje, že dluhová krize v Evropě americkým firmám prodej v zahraničí zatím nesnižuje. Toho se přitom spousta lidí obávala.

ISM je obchodní skupinou, která sdružuje nákupní manažery z celých Spojených států. Index aktivity ISM sestavuje na základě průzkumu mezi nákupčími ve firmách z různých oborů, počínaje výrobou oděvů, přes výrobu papíru až po chemikálie.

ISM je v USA největší výzkumnou organizací, která sleduje aktivitu na úrovni nákupu a dodávek. Má kolem 40.000 členů a sídlí v Tempe v americkém státě Arizona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK