Americké automobilky v únoru zvýšily prodej na domácím trhu

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. března (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors v únoru zvýšila prodej na domácím trhu meziročně o 1,1 procenta. Prodej hlavního domácího konkurenta Ford Motor ve Spojených státech stoupl o 14 procent a prodej rivala Chrysler Group dokonce o 40 procent.

Údaje o únorovém prodeji v USA postupně zveřejňují také další výrobci. Dobře si na americkém trhu vedla například největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž prodej stoupl o 42,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Volkswagen loni v květnu slavnostně otevřel novou továrnu ve Spojených státech. Firma investovala do výstavby závodu v americkém státě Tennessee miliardu dolarů (zhruba 18,5 miliardy Kč). Automobilka tak po více než dvacetileté přestávce začala znovu vyrábět automobily v USA.

Poradenská společnost LMC Automotive minulý měsíc předpověděla, že prodej automobilů ve Spojených státech v letošním roce stoupne o více než devět procent na 14 milionů vozů. Zvýšila tak svůj odhad z dříve předpokládaných 13,8 milionu vozů.

V loňském roce prodej automobilů v USA vzrostl o deset procent na 12,8 milionu vozů. Předloni se zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. V roce 2009 se naopak propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let. V desetiletí před útlumem poptávky v letech 2008 až 2009 činil prodej v průměru téměř 17 milionů vozů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK