Akcie na pražské burze rostly o 0,65 pct. dařilo se Unipetrolu

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl a hlavní index PX přidal 0,65 procenta na 1018,3 bodu. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol. Výrazné středeční ztráty naopak prohloubily cenné papíry technologické firmy KIT digital.

"Pražská burza při snížené likviditě zahájila březnové obchodování nakonec lehkým růstem, který vycházel především z výrazně pozitivního vývoje ve světě. Tomu pomáhaly především úspěšné výsledky dluhopisových aukcí v evropských zemích a následný pokles požadovaných výnosů u státních dluhopisů evropských zemí," uvedl Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Akcie Unipetrolu zpevnily o 2,37 procenta na 173 korun. Urbánek poznamenal, že titul se v současnosti pohybuje již dlouho pouze na okraji zájmů investorů.

Cenné papíry Erste Bank, jež ve středu rostly o více než šest procent, dnes přidaly 1,39 procenta na 483 korun. Martin Oliva z Patria Direct uvedl, že analytici Nomury zvýšili cílovou cenu titulu z 373,34 Kč na 465,84 Kč při doporučení "neutral". Societe Generale upravila předchozích 648,2 Kč na 672,65 Kč při doporučení "kupovat".

Cena akcií Komerční banky stoupla o 0,96 procenta na 3695 korun. Se ziskem 1,29 procenta na 11.550 korun uzavřely akcie tabákové firmy Philip Morris.

Mírný zisk 0,22 procenta na 808,80 koruny zaznamenaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda vyloučil zájem skupiny ČEZ o převzetí sítě českých plynovodů Net4Gas, kterou se chystá prodat skupina RWE.

Cenné papíry KIT digital propadly o 5,33 procenta na 186,50 koruny, když titul podle Olivy ve středu v USA odepsal více než osm procent.

Ztrátu 2,17 procenta na 100,77 koruny zaznamenaly akcie sázkové společnosti Fortuna, která dnes před otevřením trhu oznámila hospodářské výsledky. "Firma sice oznámila vyšší než očekávané hrubé výhry a provozní zisk před odpisy (EBITDA), ovšem čistý zisk zaostal za odhady a meziročně spadl téměř o čtvrtinu," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Akcie mediální společnosti CME a mobilního operátora Telefóniky stagnovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK