Radičová vzkázala ČR: Odmítavý postoj k paktu bych přehodnotila

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. března (zpravodajové ČTK) - Česká republika by měla kvůli budoucnosti přehodnotit odmítavý postoj vůči paktu rozpočtové kázně, řekla dnes na začínajícím dvoudenním summitu EU slovenská premiérka Iveta Radičová. Pakt budou v pátek v Bruselu podepisovat lídři 25 zemí unie. Jako jediní se odmítly připojit Británie a Česko.

"Vítám tuto smlouvu. Je to smlouva, ke které se přidává 25 členských států. Mrzí mě, že ne celá sedmadvacítka," řekla Radičová.

Podle českého premiéra Petra Nečase je důležitější než pakt rozpočtové kázně, aby Evropská unie dokončila vnitřní trh a zvýšila svou konkurenceschopnost. Premiér již ve středu řekl, že ČR má možnost se ke smlouvě v budoucnu ještě připojit.

Na paktu se většina EU dohodla v reakci na současnou dluhovou krizi. Smlouva má zvýšit fiskální disciplínu. Státy by na jejím základě měly mimo jiné zavést do svých legislativ pravidlo vyrovnaného či přebytkového strukturálního rozpočtu.

"Česká republika dala svůj názor najevo už na předcházejících střetnutích... Myslím si, že ve vztahu k České republice a její budoucnosti bych ten postoj přehodnotila," řekla Radičová.

"Je to dobrovolným rozhodnutím každé země, zda se k takového dohodě přikloní, nebo nepřikloní. Jsem ale přesvědčená, že nemáme jinou volbu, než takováto řešení a rozhodnutí podpořit a realizovat," poznamenala Radičová.

Podle Nečase vládní strany o českém postoji k této věci budou dále jednat, vyjasnit si prý musí, zda smlouva znamená přesun pravomocí z národní úrovně na nadnárodní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK