Akcie v USA pokračují v růstu, pomáhá dílčí statistika

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. března (ČTK) - Cena amerických akcií dnes nadále roste, k čemuž jim pomáhá příznivá dílčí statistika a částečně i výrok expertů k Řecku. Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA) totiž uvedlo, že dohodu o restrukturalizaci dluhů Řecka zatím nelze označit za takzvanou úvěrovou událost, která by umožnila držitelům úvěrových swapů (CDS) žádat proplacení těchto nástrojů.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.001 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,6 procenta na 1374 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl zisk 0,7 procenta a nacházel se v blízkosti 2988 bodů.

Trh těžil ze zprávy, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl na čtyřleté minimum, což investoři chápou jako další důkaz, že se zlepšuje situace na tamním trhu práce. Pomohla ale i zpráva, podle které měli američtí maloobchodní prodejci v únoru vyšší tržby, než se očekávalo.

Vyšší zisky než trh jako celek měly především bankovní tituly, které tak reagovaly na zmíněné stanovisko sdružení ISDA. Pokud by organizace uvedla, že Řecko je navzdory dohodě s věřiteli v platební neschopnosti, pro řadu bank by to mohlo znamenat obrovskou finanční zátěž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK