Němci dali podnět k vyšetření údajné manipulace s akciemi v EU

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 1. března (ČTK) - Policisté v několika evropských zemích provedli razii ve více než 80 objektech, na žádost německých úřadů tam hledali důkazy o manipulaci s akciovým trhem. Oznámila to dnes prokuratura v Mnichově. Její mluvčí upřesnil, že vedle manipulace mají úřady podezření na zneužití neveřejných informací a podvody.

Jen v Německu policie zasahovala v 53 objektech, 29 jich prohledali v dalších evropských zemích a čtyři mimo Evropu. Mluvčí prokuratury nechtěl říci jména lidí ani názvy firem, kterých se razie týkaly. Podezřelých je ale prý dvouciferný počet.

"Vyšetřování je v rané fázi, analýza může nějakou dobu zabrat," podotkl mluvčí, jehož citovala agentura Reuters. Vyšetřování prý může trvat i více let.

Mluvčí upozornil na "určité podobnosti" u čtyř případů, jimiž se v poslední době zabýval soud v Mnichově. Před soudem stanulo několik lidí, kteří vydávali informační bulletin o akciových trzích, v němž zveřejňovali tipy na nákup akcií. Zaměřovali se přitom na drobné investory.

Dva popsané případy, v nichž byli mezi obviněnými i členové lobbistické skupiny hájící práva akcionářů, skončily přiznáním a trestem s podmíněným odkladem. Zbylé případy se ještě řeší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK