Japonské akcie nejvýše za sedm měsíců, jen oslabil

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. března (ČTK) - Japonské akcie uzavřely nejvýše za sedm měsíců. Zájem byl hlavně o realitní a finanční společnosti, investoři naopak prodávali automobilky, které v uplynulých seancích výrazně rostly. Náladu na trhu zlepšil krok Evropské centrální banky v tomto týdnu, v rámci kterého ECB napumpovala do bankovního sektoru eurozóny téměř 530 miliard eur. Index Nikkei stoupl o 0,7 procenta na 9777.03 bodu, když během dne překonal úroveň 9800 bodů.

Investoři měli tento týden velký zájem o nákup automobilek díky oslabení jenu. Dnes se však rozhodli vydělat na jejich dosavadním růstu a prodávali je. Akcie firmy Toyota klesly o 0,6 procenta a Nissanu o 1,1 procenta. Naopak makléřská společnost Nomura stoupla o 2,4 procenta. Akcie realitní společnosti Sumitomo Real Estate vzrostly o 1,2 procenta a Nomura Real Estate o 1,5 procenta.

Index Nikkei již od počátku letošního roku stoupl o více než 15,6 procenta. Indexu pomohla vlna statistických údajů z USA, která naznačila, že největší ekonomika světa oživuje. Příznivé jsou i politiky centrálních bank, které zvýšily zájem investorů o rizikovější investice.

Japonský jen v Asii pokračuje v poklesu a k dolaru se přiblížil nejnižší hodnotě za devět měsíců. Důvodem je hlavně prodej měny japonskými dovozci a změny pozic investorů. Vůči dolaru jen oslabil o 0,4 procenta na 81,44 JPY a k euru o 0,3 procenta na 108,38 JPY. Kurz eura vůči dolaru zůstal téměř beze změny, činil 1,3306 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK