ČSÚ: Ceny pohonných hmot dále výrazně rostly

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pohonné hmoty se v uplynulém týdnu dále výrazně zdražily. Cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 27 haléřů na průměrných 36,42 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší o 25 haléřů a motoristé ji mohli koupit v průměru za 36,94 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

 

Nejvíce ale opět podražil bezolovnatý benzin Special 91, a to o 39 haléřů na průměrných 35,80 Kč/l. Cena se zvýšila i u plynu LPG, který se prodával v porovnání s předchozím týdnem o sedm haléřů dráž za 17,77 Kč za litr.

Ceny pohonných hmot sleduje i společnost CCS, podle jejíchž pondělních údajů Natural 95 v minulém týdnu zdražil v průměru v průběhu uplynulého týdne o 24 haléřů a v neděli stál průměrných 36,20 Kč. Ceny nafty vzrostly proti předchozí neděli o 19 haléřů na 36,68 koruny za litr.

"Ceny pohonných hmot směřují vzhůru vlivem vývoje cen ropy a cen na rotterdamské burze," řekl ČTK analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener.

"Průměrné ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu pokračují v růstu. V uplynulých dnech jsme však byli svědky posílení koruny, což by mělo zmírnit tlak na růst cen u našich čerpacích stanic," uvedl v pondělí analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK