Volkswagen bude svůj elektromobil vyrábět na Slovensku

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. března (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen bude svůj první elektromobil vyrábět na Slovensku. Vůz s elektrickým pohonem bude variantou malého vozidla řady New Small Family, který se od minulého roku v bratislavském závodu automobilky montuje pod třemi značkami koncernu. Listu Hospodárske noviny to řekl šéf slovenské továrny Volkswagenu Albrecht Reimold.

"Ano, budeme vyrábět i elektrickou variantu modelu up!, tedy e-up!," uvedl Reimold. Elektromobil uvede automobilka na trh v příštím roce.

Volkswagen se na Slovensku v minulosti zaměřoval hlavně na sportovně-užitkové vozy značek Volkswagen Touareg a Audi Q7, jakož i výrobu části vozu Porsche Cayenne. Loni na podzim slovenskému závodu přibyly do výrobního portfolia malé vozy Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!, které jsou postaveny na stejné platformě. Továrna má také zkušenosti s výrobou aut s hybridním pohonem.

Evropská jednotka v prodeji automobilů loni odstartovala ve svém slovenském závodě rozsáhlý investiční program. Ten se vedle rozšíření produkce týká například výstavby nové svařovny. Volkswagen zaměstnává v zemi přes 7000 lidí a řadí se k největším slovenským exportérům. Letos plánuje na Slovensku vyrobit 400.000 aut.

Montážní závody mají v zemi také francouzský PSA Peugeot Citroën a korejská Kia Motors. Automobilový průmysl je vedle výroby elektroniky jedním z tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK