Škoda Auto navrhla zvýšení tarifů o 3,5 pct, odbory chtějí sedm

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 2. března (ČTK) - Ani sedmé kolo vyjednávání o kolektivní smlouvě v automobilce Škoda nepřineslo shodu o navýšení platů zaměstnanců. Podle posledního návrhu zástupců firmy by se platový tarif zvýšil o 3,5 procenta, osobní ohodnocení o 0,5 procenta a penzijní připojištění na 750 korun. Pro odboráře to není přijatelné, žádají sedmiprocentní růst tarifů, informovali dnes na svých internetových stránkách.

"Odbory Kovo na místě propočetly, že tento návrh znamená nulový nárůst reálné mzdy, u nižších tarifních skupin dokonce její pokles. Návrh firmy byl odmítnut jako nedostatečný," napsal šéf odborářů Jaroslav Povšík. Odbory trvají na svém návrhu, předloženém zaměstnavateli 21. února. V něm požadují zejména nárůst tarifů o sedm procent a navýšení penzijního připojištění na 800 korun.

Zástupci zaměstnavatele ve čtvrtek také oznámil navýšení rozpočtované částky na osobní ohodnocení na 15,5 procenta, což je o půl procenta méně, než žádají odbory. Povšík tvrdil požadavek na vypracování reálné inflační doložky. Prognózou inflace má být do budoucna podle vzájemné dohody odhad České národní banky.

Se stavem kolektivního vyjednávání bude ve středu seznámena Podniková rada. Další kolo jednání je naplánováno na 13. března.

Aktuální kolektivní smlouva je platná do konce března. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32.000 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK