Maloobchodní tržby v Německu v lednu překvapivě klesly

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. března (ČTK) - Maloobchodní tržby v Německu se v lednu meziměsíčně snížily o 1,6 procenta, tedy nejprudším tempem za více než půl roku. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali nárůst tržeb o 0,5 procenta.

"Lednové výsledky jsou zklamáním. Vzhledem k mírnému počasí se prodalo mnohem méně zimního zboží a sportovních potřeb," uvedl analytik Rainer Sartoris ze společnosti HSBC Trinkaus. "Spotřeba se však může během roku zlepšit. Trh práce je v dobrém stavu a vypadá to, že mzdy by mohly výrazně stoupnout," dodal.

Německý hrubý domácí produkt se loni zvýšil o tři procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí však německá ekonomika klesla o 0,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v předchozích třech měsících.

Německá vláda v lednu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK