Dolar posílil vůči euru i japonskému jenu

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. března (ČTK) - Dolar se dnes vyšplhal na devítiměsíční maximum vůči japonskému jenu. Stoupl také vůči euru, které zůstává pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně.

Jednotná evropská měna oslabila o 0,7 procenta na 1,3219 USD. K poklesu eura přispělo prohlášení španělského premiéra, že rozpočtový deficit jeho země letos překročí úroveň dohodnutou s Evropskou unií, napsala agentura Reuters.

Vůči japonskému jenu dolar stoupl o 0,5 procenta na 81,51 JPY. Během dne se vyšplhal až na 81,71 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od loňského května. Dolar byl tento týden podpořen projevem šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který naznačil, že banka se v blízkém období nechystá k dalšímu uvolňování měnové politiky.

"Slabost jenu je pokračující záležitost, zejména po reakci trhu na Fed," uvedl analytik Steven Saywell ze společnosti BNP Paribas. Upozornil nicméně, že reakce trhu možná byla poněkud přehnaná, protože politika Fedu zůstane ještě několik let velmi uvolněná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK