ECB: Finanční injekce bankám byla účinná a správně načasovaná

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Porto (Portugalsko) 2. března (ČTK) - Rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) poskytnout masivní likviditu bankovnímu systému v eurozóně bylo účinné a správně načasované. Řekl to dnes člen Rady guvernérů ECB Carlos Costa, který tak obhajoval kritizovaný program levných úvěrů, pro který se vžil název LTRO (Longer-Term Refinancing Operation). ECB v rámci této operace poskytla úvěry za více než bilion eur (více než 25 bilionů Kč).

Costa řekl, že díky levným tříletým úvěrům, které mohly komerční banky čerpat v neomezeném množství, se podařilo zabránit prudkému zpomalení ekonomiky eurozóny. Costa je zároveň guvernérem portugalské centrální banky a o programu LTRO hovořil i v souvislosti s vyhlídkami portugalské ekonomiky.

Portugalsko se loni stalo třetí zemí eurozóny, která nezvládla splácet dluhy a byla nucena požádat o pomoc. Od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) země nyní čerpá úvěr ve výši 78 miliard eur (asi 1,9 bilionu Kč). Costa řekl, že Lisabon zlepšuje fiskální parametry podle plánu a nevidí důvod žádat o další pomoc.

"Není žádoucí vracet se k úvahám o financování schodku, protože takové úvahy by evokovaly, že potřebujeme druhý záchranný úvěr. O to my ale neusilujeme," řekl Costa novinářům. Někteří ekonomové jsou přesvědčeni, že Portugalsko potřebuje dalších minimálně 30 miliard eur, aby se z nynějších problémů dostalo.

Mezinárodní finanční pomoc vedle Portugalska čerpají ještě dva členové eurozóny, a to Řecko a Irsko. Řecko už muselo žádat o nový záchranný úvěr, neboť se ukázalo, že ten první, který byl ve výši 110 miliard eur, nestačí. Druhý úvěr je za 130 miliard eur a Řecko právě dokončuje podmínky jeho čerpání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK