Pražská burza v závěru týdne stagnovala

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne odolala ztrátám, ale i ziskům. Hlavní index PX zakončil obchodování poblíž čtvrteční hodnoty, odepsal 0,04 procenta na 1017,9 bodu. Z velkých emisí ztrácely akcie energetické společnosti ČEZ a telekomunikačního operátora Telefónica, bankám se naopak dařilo. Necelá tři procenta si připsal developer Orco, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Cenné papíry ČEZ a Telefóniky odepsaly shodně kolem půl procenta na 804 korun, respektive 404,50 Kč. Z bank si lépe vedla Komerční banka, jejíž cenné papíry se zhodnotily o 0,65 procenta na 3719 korun. Erste Bank si připsala 0,19 procenta na 483,90 Kč.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance poskytli dnes podporu pro bankovní tituly a akcie energetické společnosti ČEZ analytici z Goldman Sachs, kteří mimo jiné zlepšili investiční doporučení na banky. "Banky mají podle nich těžit z prostředků získaných od Evropské centrální banky... zatímco energetiky nyní prý nabízejí zajímavé dividendové výnosy při nižších výplatních poměrech, než v případě telekomunikačního sektoru," uvedl Kohout.

Výraznější zisky si dnes připsaly menší akciové tituly na pražském trhu. Orco si polepšilo o necelá tři procenta na 101,50 Kč a technologická společnost KIT digital přidala 1,47 procenta na 189,25 Kč. Obě tyto akcie v Praze podle Kohouta pouze kopírovaly vývoj na svých primárních trzích.

Objem obchodů byl dnes podprůměrný. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za více než 915 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ přesáhly 351 milionů korun.

Burza dnes informovala, že od 19. března začne platit periodická aktualizace báze pražského indexu PX, která na dalšího čtvrt roku změní váhy jednotlivých titulů obchodovaných v segmentu SPAD. "Největší změnou v rámci této kvartální rebalance bude bezesporu nárůst váhy rakouské bankovní skupiny Erste Bank ze současných 17,7 procenta až na maximálních 20 procent. Erste Bank tak poskočí z pohledu vah v indexu PX z dosavadní třetí příčky na sdílenou první pozici s neochvějným ČEZ," podotkl Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK