Dallara věří, že dohoda o výměně dluhopisů Řecka bude úspěšná

04.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Výkonný ředitel Ústav pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara věří, že výměna řeckých státních dluhopisů, která je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko, bude příští týden úspěšně dokončena. Dallara je hlavním vyjednavačem dohody o výměně dluhopisů zastupujícím soukromé vlastníky dluhu.

 

"Jsem celkem optimistický a věřím, že úroveň přijetí bude docela vysoká," řekl Dallara v rozhovoru pro řeckou televizní stanici Antenna. Odmítl však poskytnout přesnější číselný odhad. Řecko doufá, že dohodu přijme 90 procent věřitelů.

Držitelé dluhopisů, kteří se chtějí zúčastnit dohody o výměně, se musí zaregistrovat do 8. března. V rámci dohody věřitelé získají za své současné dluhopisy nové s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Výměna sníží nominální hodnotu dluhu v jejich držení o 53,5 procenta.

Krach dohody se soukromým sektorem by ohrozil druhý balík pomoci pro Řecko v objemu 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč), který minulý měsíc odsouhlasily Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Pokud dohodu o výměně dluhopisů přijme dostatečný počet soukromých investorů, představitelé Evropy dají svůj konečný souhlas s poskytnutím pomoci při telekonferenci 9. března.

Dallara uvedl, že u každé dohody je určité riziko neúspěchu, avšak nebezpečí neúspěchu dohody o výměně dluhopisů, která byla dosažena po měsících komplikovaných jednání, je velmi nepatrné. Snažil se také zlehčit obavy, že restrukturalizace dluhu by mohla spustit žádosti o proplacení tzv. úvěrových swapů (CDS), což je jakýsi druh pojištění dluhopisů před bankrotem. Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA) koncem minulého měsíce uvedlo, že dohodu o výměně dluhopisů nelze označit za úvěrovou událost, která by opravňovala držitele CDS, aby se přihlásili o jejich okamžité proplacení, napsala agentura Reuters.

Seškrtání dluhů je klíčovou podmínkou k tomu, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent až na 120,5 procenta hrubého domácího produktu. V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úrokovými sazbami. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta a průměrný úrok klesne na 3,6 procenta z 4,85 procenta. Celková ztráta má ale dosáhnout až 74 procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK