Akcie v Tokiu zahájily týden poklesem, investoři vybírali zisky

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. března (ČTK) - Ceny akcií na tokijské burze po zahájení obchodování v novém týdnu klesly, k čemuž přispěla snaha investorů vybírat zisky v blízkosti klíčových technických úrovní. Na devizových trzích dolar sestoupil ze zhruba devítiměsíčního maxima vůči japonskému jenu, mírně ale k dolaru oslabovalo také euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 78,44 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,80 procenta na hodnotě 9698,59 bodu. Širší index Topix oslabil o 0,59 procenta na 832,86 bodu a dolů zamířily i další trhy v Asii.

K poklesu cen akcií přispěly mimo jiné i zprávy z Číny. Země stanovila na letošní rok hospodářský růst na 7,5 procenta, což bude znamenat další zpomalení a mimo jiné je to nejnižší cíl za posledních osm let. Růst v minulých dvou letech zpomaloval.

Ekonomové se snížením cíle hospodářského růstu počítali, neboť Peking dal už dříve najevo, že pociťuje pokles poptávky ve světě. Vláda nicméně cíl růstu stanovuje tak, aby jej šlo bez problémů překonat. Ve skutečnosti se tedy letos dá čekat růst HDP i kolem osmi procent.

Na devizových trzích dolar sestoupil ze zhruba devítiměsíčního maxima k japonskému jenu, podle analytiků převážně kvůli snaze vybírat zisky. K poklesu kurzu americké měny ale zároveň přispěl vyšší zájem o nákup jenů ze zahraničí.

Dolar k jenu odepsal 0,1 procenta na 81,68 JPY, zůstal ale v těsné blízkosti hranice 81,87 JPY, na které byl v pátek a která představovala nejvyšší kurz od loňského května. Euro k dolaru mírně oslabilo na 1,3194 USD, během dne ale spadlo až na 1,3181 USD, což bylo dvoutýdenní minimum. Dolarový index vystoupil na 79,49 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK