EK: Žen ve vedení firem přibývá pomalu, je třeba to řešit

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. března (zpravodaj ČTK) - Žen na vedoucích pozicích evropských firem sice mírně přibývá, ale současným tempem by výraznějšího zastoupení, nejméně 40 procent, bylo dosaženo až za více než 40 let. Uvedla to dnes Evropská komise. Vedoucí pozici ve správních radách nejvýznamnějších evropských firem zastávalo letos v lednu v průměru 13,7 procenta žen, zatímco v říjnu 2010 to bylo 11,8 procenta. V Česku bylo letos v lednu v takových funkcích 15,4 procenta žen proti 12,2 procenta v říjnu 2010.

"Nepřítomnost žen ve vrcholných pozicích v obchodních kruzích škodí konkurenceschopnosti Evropy a brání hospodářskému růstu," řekla eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Komise uvedla, že je dokázáno, že vyvážené zastoupení obou pohlaví přispívá k lepšímu obchodnímu výkonu firem.

Redingová připomněla, že některé země, například Belgie, Francie a Nizozemsko, se situaci rozhodly řešit zavedení genderových kvót. Některé jiné státy přijaly pravidla vyváženějšího zastoupení mužů a žen.

"Já osobě nejsem velkým zastáncem kvót. Nicméně výsledky, které přinášejí, mě těší," řekla komisařka. Ta také dnes odstartovala konzultace široké i odborné veřejnosti, v nichž je možné předložit názory a připomínky ohledně toho, zda a případně jak by měla komise v tomto směru postupovat.

Například na pozicích šéfů správních rad velkých evropských společností bylo v lednu letošního roku 3,2 procenta žen. V říjnu 2010 to bylo 3,4 procenta.

"Jsem přesvědčena, že je nejvyšší čas, aby Evropa odstranila překážky, které stále brání talentovaným ženám v dosahování vrcholných pozic v evropských kótovaných společnostech. Budu úzce spolupracovat s Evropským parlamentem a všemi členskými státy, abychom to změnily," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK