Euro se i kvůli Řecku propadlo na dvoutýdenní minimum

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Euro dnes kleslo na dvoutýdenní minimum vůči dolaru kvůli pochybnostem ohledně restrukturalizace řeckého dluhu a slabým ekonomickým údajům z eurozóny. Jednotnou evropskou měnu tlačilo dolů rovněž páteční prohlášení španělského premiéra, že rozpočtový deficit jeho země letos překročí úroveň dohodnutou s Evropskou unií.

 

Euro se dnes propadlo až na 1,3160 USD, tedy na nejnižší úroveň od 17. února. Později část ztrát smazalo a prodávalo se za 1,3188 USD. Oproti pátečnímu závěru tak vykazovalo pokles o 0,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Řecko vstupuje do rozhodujícího týdne, kdy se ukáže, zda o dohodnutou výměnu státních dluhopisů projeví zájem dostatečný počet soukromých věřitelů. Pokud ne, může celá snaha zachránit Řecko před bankrotem skončit fiaskem. Podle zdrojů listu Financial Times se mnoho věřitelů zdráhá na podmínky výměny přistoupit.

Soukromí věřitelé drží státní dluhopisy Řecka za zhruba 206 miliard eur (asi 5,1 bilionu Kč). Do čtvrtečního večera se mají věřitelé rozhodnout, zda se chtějí výměny zúčastnit. Dohodnuté podmínky stanoví, že díky výměně dluhopisů by se dluh Řecka snížil asi o 100 miliard ze současných zhruba 350 miliard eur.

Španělský premiér Mariano Rajoy v pátek uvedl, že španělský rozpočtový deficit v letošním roce dosáhne 5,8 procenta hrubého domácího produktu. Schodek tak výrazně překročí 4,4 procenta HDP, což je úroveň, na které se Madrid dohodl s Evropskou unií. Prohlášení španělského premiéra podle agentury Reuters zpochybňuje důvěryhodnost nového rozpočtového paktu Evropské unie.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK