Lesy ČR vypsaly nový tendr na lesní práce za 1,7 mld korun

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Státní podnik Lesy ČR (LČR) vyhlásil nový tendr na pěstební a těžební práce za 1,7 miliardy korun. Výběrové řízení bylo vyhlášeno na letošní rok a další léta pro 23 smluvních územních jednotek, kde LČR zrušily část loňského miliardového tendru, protože firmy s nejlepší podanou nabídkou nakonec odmítly podepsat smlouvu. Dnes o tom informoval server deníku E15. Na dalších více než 90 jednotkách už LČR smlouvy z loňského tendru podepsaly.

 

Podle deníku mohou firmy podat nabídky do 16. dubna, kdy komise otevře obálky. Rozhodujícím kritériem je nejnižší cena, smlouvy začnou platit 1. července. Smlouvy se délkou v jednotlivých územních jednotkách liší, nejdelší budou mít platnost do posledního prosince 2016. Největší jednotkou v tendru je Bruntál, kde předpokládaná cena zakázky činí 171 milionů korun, Bystřice pod Hostýnem, kde bude zakázka ve výši 162 milionů a Rumburk za 133 milionů korun.

V jednotkách, kde byl tendr zrušen, se dřevo dlouho netěžilo a LČR se tam do podepsání smluv snaží zajistit práce přes takzvané zjednodušené řízení bez uveřejnění, tedy oslovením konkrétních zájemců, uvedl deník.

Podle výkonného sekretáře Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře Václava Šebka je podoba nového tendru zřejmě stejná jako velký tendr vyhlášený loni v dubnu. "Nám se v něm nelíbily dvě podmínky - indexace cen prací i dřeva, ale zřejmě nebyly akceptovány," podotkl Šebek.

Sdružení se však nelíbí zejména podoba smluv. "Smlouvy s LČR jsou naprosto nevyvážené, stručně řečeno 90 procent práv mají Lesy ČR a jen deset procent smluvní partner," dodal Šebek.

Na 22 jednotkách ze 23, na nichž nebyly smlouvy podepsány a tendr na nich byl zrušen, podala původně nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru Less&Forest, která patří podnikateli Janu Mičánkovi. Loni podala nejlepší nabídky na 88 jednotkách, tedy na třech čtvrtinách ze všech. Mičánek ale odmítal, že by firma mohla získat monopolní postavení na trhu s tím, že Less&Forest podepíše smlouvy jen v míře zajišťující stejný objem těženého dřeva jako v roce 2011. Dosud podepsala smlouvy na 29 jednotkách.

Obří tendr podnik vyhlásil loni v dubnu. Předpokládal, že smlouvy začne uzavírat v listopadu. Smlouvy ale LČR začaly podepisovat až v období Vánoc, důvodem bylo mimo jiné zkoumání tendru Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zda by výsledkem nemohl být vznik monopolního postavení někoho z účastníků tendru.

Dřevozpracovatelé zpoždění kritizovali, podle nich zapříčinilo nedostatek dřeva na trhu, a tím jeho vysokou cenu, a také krach či potíže desítek pil a dalších provozů. LČR kritiku odmítly, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK