Areva podepsala budoucí spolupráci s českými firmami pro Temelín

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Francouzská společnost Areva dnes podepsala smlouvy o porozumění při budoucí spolupráci se 14 českými firmami, které budou sloužit jako subdodavatelé v případě, že Areva získá zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Mezi novými partnery Arevy jsou například Vítkovice, I&C Energo, Modřany Power či Schneider Electric CZ. Další společnosti ucházející se o dostavbu Temelína podobné smlouvy podepsaly v minulých měsících.

Výběrové řízení o dostavbu Temelína nyní směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali loni od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a nyní se snaží získat vazby na české podniky. Účast českých firem na dostavbě Temelína sice není oficiální podmínkou v zadávací dokumentaci, zástupci ČEZ a státu však několikrát zdůraznili, že při výběru dodavatele budou věnovat této věci pozornost.

Většina firem, se kterými dnes Areva podepsala dohody o budoucí spolupráci, se orientují na strojírenství. Při dostavbě Temelína by dodávaly velkou část technického zařízení. Jsou mezi nimi také Baest Machines & Structures, Královopolská RIA, Metra Blansko, ABB, Abegu, Arako, Excon Steel, Mandík, Sigma Group a ZVVZ - Enven Engineering.

"U temelínského projektu očekáváme, že až 70 procent prací bude nabídnuto místním firmám," uvedl Valéry Lefevre, zástupce viceprezidenta pro nákup společnosti Areva. "Areva nabízí místnímu průmyslu významné obchodní příležitosti rovněž pro projekty v zahraničí," dodal.

Kromě Arevy se o dostavbu Temelína ucházejí tuzemská Škoda JS v česko-ruském konsorciu se společnostmi Atomstrojexport a Gidropress a také americká společnost Westinghouse. Předložení nabídek od účastníků tendru se čeká v polovině letošního roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Existuje ale i možnost, že se Temelín rozšiřovat nebude. Lidové noviny v sobotu s odvoláním na nejmenované manažery ČEZ informovaly, že dostavbu Temelína může ohrozit nízká cena elektřiny na burzách. Rozšíření elektrárny by se podle nich nemuselo vyplatit.

Rosatom, jehož součástí je Atomstrojexport, podepsal několik smluv o budoucí spolupráci s českými firmami loni. Byly mezi nimi také Vítkovice nebo stavební firma Hochtief. Vítkovice, I&C Energo a stavební firma Metrostav podepsaly smlouvy o budoucí spolupráci také s Westinghousem.

"Vítkovice jsou tradičním dodavatelem zařízení pro jaderné elektrárny. Chceme být součástí dodavatelského řetězce při dostavbě Temelína. Podepsali jsme dohody s Rosatomem a Westinghousem a nyní logicky podepisujeme i s Arevou," sdělila ČTK mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK