Růst aktivity sektoru služeb USA v únoru překvapivě zrychlil

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. března (ČTK) - Tempo růstu aktivity sektoru služeb Spojených států bylo v únoru nejrychlejší za poslední rok díky stoupajícím zakázkám i zaměstnanosti. Vyplývá to z dnešních údajů Institutu nákupních manažerů (ISM). Analytici přitom počítali se zpomalením růstu. Služby zajišťují více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity USA.

Index aktivity sektoru služeb v únoru stoupl na 57,3 bodu z 56,8 bodu v předchozím měsíci. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského února. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles indexu na 56,1 bodu. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje to růst aktivity.

Dílčí index nových zakázek se vyšplhal také na roční maximum. Index zaměstnanosti sice klesl, ale zůstal na úrovni, která naznačuje, že řada firem pokračuje v přijímání nových pracovníků.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden oznámilo, že ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. V letošním prvním čtvrtletí očekávají analytici nárůst o zhruba dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK