Americké akcie klesly kvůli obavám o ekonomiku

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli obavám investorů ze zpomalení růstu světové ekonomiky. K poklesu přispěly rovněž pochybnosti o tom, zda restrukturalizace řeckého dluhu dopadne podle plánu.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil o půl procenta na zhruba 12.912 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,6 procenta na 1361 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,8 procenta na 2951 bodů.

Čínský premiér Wen Ťia-pao dnes snížil cíl růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 7,5 procenta, což je nejméně za posledních osm let. Dlouhodobý vládní cíl růstu dosud činil osm procent.

Řecko nyní vstupuje do rozhodujícího týdne, kdy se ukáže, zda o dohodnutou výměnu státních dluhopisů projeví zájem dostatečný počet soukromých věřitelů. Pokud ne, může celá snaha zachránit Řecko před bankrotem skončit fiaskem. Podle zdrojů listu Financial Times se mnoho věřitelů zdráhá na podmínky výměny přistoupit.

Významní soukromí držitelé řeckých státních dluhopisů však dnes již oznámili, že se zúčastní výměny. Ústav pro mezinárodní finance (IIF), který zastupuje věřitele ze soukromého sektoru, oznámil, že k výměně se přihlásilo již 12 velkých bank, pojišťoven a fondů. Výměna státních dluhopisů za nové s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

Mezi věřiteli, kteří se již přihlásili k výměně, je BNP Paribas, Deutsche Bank, Commerzbank, National Bank of Greece, Eurobank EFG, Allianz a Greylock Capital Management, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK