Bendl:O plošném zákazu dovozu polských potravin neuvažujeme

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo zemědělství (MZe) zatím neuvažuje o plošném zákazu dovozu polských potravin kvůli aféře s technickou solí v potravinách. Řekl to dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Petr Bendl. Zákaz by podle něj byl možný v případě ohrožení zdraví obyvatel Česka, o tom však v současnosti nejsou signály.

 

V Česku již bylo pozastaveno uvádění balené jedlé soli z Polska do oběhu, a to do doby, než bude prokázána zdravotní nezávadnost. Dozorové orgány zjistily, že čeští výrobci v převážné většině případů používají při výrobě jedlou sůl z jiných členských států EU než z Polska, uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo není spokojeno s tím, jak Polsko o výskytu technické soli v potravinách dosud informovalo. Bendl prý zejména postrádá seznam firem, které použily technickou sůl při výrobě potravin. Obrátil se proto dnes na polské ministerstvo zemědělství, které žádá o chybějící informace a součinnost tamních kontrolních orgánů.

Hygienici z Poznaně dnes uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to prý výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.

"Pro nás to neznamená nic jiného, než ´důvěřuj, ale prověřuj´," reagoval Bendl s tím, že nechá tuzemské dozorové orgány dokončit testování vzorků polských potravin, které se dostaly na tuzemský trh, a až poté učiní závěry.

Firmy zapletené do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Česká Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) v souvislosti s touto kauzou odebrala vzorky potravin z Polska, výsledky by měly být známy koncem týdne.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK