Americké akcie výrazně klesly kvůli obavám ohledně Řecka

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne výrazně oslabily kvůli obnoveným obavám, že se Řecku a soukromým věřitelům nepodaří dokončit plánovanou výměnu dluhopisů do blížícího se konečného termínu. Náladu na trhu zasáhly rovněž slabé ekonomické údaje.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil o 1,3 procenta na zhruba 12.794 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,4 procenta na 1345 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil rovněž o 1,4 procenta na 2909 bodů. Podle agentury AP vykázal Dow Jones zatím nejvýraznější průběžný pokles v letošním roce.

Držitelé řeckých dluhopisů, kteří se chtějí zúčastnit výměny, se musí zaregistrovat do 8. března. Výměna dluhopisů za nové s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že hrubý domácí produkt Evropské unie i eurozóny se v posledních třech měsících loňského roku mezičtvrtletně propadl shodně o 0,3 procenta. Potvrdil tak své předchozí odhady z minulého měsíce.

Čínský premiér Wen Ťia-pao navíc v pondělí snížil cíl růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 7,5 procenta, což je nejméně za posledních osm let. Dlouhodobý vládní cíl růstu dosud činil osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK