Vláda projedná pravidla tendrů na prodej tratí

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Vláda dnes projedná pravidla tendrů na prodej 11 nevyužívaných železničních tratí. Pokud se nenajde žádný zájemce, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabídne tratě ministerstvu obrany pro účely obrany státu. Pokud nebude mít zájem ani tento úřad, tratě se zruší. Kraje přitom navrhovaly, aby se tratě bezúplatně převedly na ně či na obce.

Podle ministerstva dopravy, které návrh do vlády předkládá, se bude akceptovat nabídková cena, přičemž minimální hodnota bude nastavena podle oceňovacích právních předpisů. Sdružení železničních společností ale upozornilo, že cena tratí byla stanovena špatně a je podle něj nereálné, že by si někdo tratě koupil.

Kabinet dále projedná prodej majetku SŽDC v hodnotě 13,2 milionu. SŽDC se chce zbavit pozemků a bývalých drážních domků poblíž tratí, které už nevyužívá. Materiál, který předkládá ministerstvo dopravy, obsahuje 54 položek, v sedmi případech SŽDC uspořádá výběrové řízení, kde bude rozhodujícím kritériem cena.

Ministr dopravy Pavel Dobeš bude vládu informovat také o dostavbě posledního úseku dálnice D47 z Bohumína do Polska. Úsek, který se staví od roku 2008, by měl být zprovozněn v průběhu dubna a měl by spojit Ostravsko s polskou dálnicí A1.

Na programu jednání je také několik poslaneckých návrhů týkajících se například zákoníku práce či provozování rozhlasového a televizního vysílání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK