Americké akcie prudce klesly kvůli Řecku a ekonomice

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie v úterý zaznamenaly nejprudší pokles za téměř tři měsíce kvůli obavám z neřízeného bankrotu Řecka a ze zpomalení růstu světové ekonomiky.

 

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,57 procenta na 12.759,15 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,54 procenta na 1343,36 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,36 procenta na 2910,32 bodu.

Investoři se obávají, že Řecku a soukromým věřitelům se nepodaří dokončit plánovanou výměnu dluhopisů do blížícího se konečného termínu. Držitelé řeckých dluhopisů, kteří se chtějí zúčastnit výměny, se musí zaregistrovat do 8. března. Výměna dluhopisů za nové s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

Evropský statistický úřad Eurostat v úterý oznámil, že hrubý domácí produkt Evropské unie i eurozóny se v posledních třech měsících loňského roku mezičtvrtletně propadl shodně o 0,3 procenta. Potvrdil tak své předchozí odhady z minulého měsíce. Čínský premiér Wen Ťia-pao navíc v pondělí snížil cíl růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 7,5 procenta, což je nejméně za posledních osm let. Dlouhodobý vládní cíl růstu dosud činil osm procent.

Na devizovém trhu se euro kvůli obavám ohledně Řecka propadlo na téměř třítýdenní minimum vůči dolaru. V závěru úterního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna oslabila o 0,8 procenta na 1,3114 USD. Během dne klesla až na 1,3101 USD, tedy na nejnižší úroveň od 16. února, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK