Hlavní úroková sazba v Polsku zůstává na 4,5 procenta

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Měnový výbor polské centrální banky na závěr svého dvoudenního zasedání oznámil, že ponechá základní úrokovou sazbu beze změny na dosavadních 4,5 procenta. Analytici rozhodnutí očekávali, protože posilující zlotý drží na uzdě inflaci a problémy v eurozóně by mohly mít negativní dopad na domácí ekonomiku.

 

Banka náklady na úvěru nezměnila již devátý měsíc za sebou. Všech 30 analytiků dotazovaných agenturou Reuters uvádělo, že banka měnit úroky nebude. Většina analytiků se domnívá, že úroky zůstanou na současné úrovni nejméně do října a ve čtvrtém čtvrtletí by je banka mohla jednou snížit.

Míra inflace sice nadále zůstává nad cílem stanoveným centrální bankou jako strop cenové stability, avšak v lednu nečekaně klesla na 4,1 procenta. "Věříme, že je nyní jen otázkou jednoho nebo dvou měsíců, kdy inflace klesne pod 3,5 procenta, což je horní konec cíle," uvedl analytik ING Bank Slaski Grzegorz Ogonek. Měnový výbor podle něj zřejmě nebude zvažovat snižování úroků předtím, než zpomalí inflace.

Zlotý od počátku letošního roku stoupl vůči euru o téměř devět procent. Smazal tak již téměř veškeré loňské ztráty. Zlotý podpořila nabídka levných peněz od Evropské centrální banky, která zmírnila obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně a zvýšila zájem o rizikovější investice.

Bankovní rada České národní banky na svém posledním zasedání na počátku února opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku května 2010 na historickém minimu 0,75 procenta. Podle většiny analytiků ponechá ČNB sazby beze změny po celý letošní rok.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK