Desítky taxikářů vyrazily na protestní jízdu za minimální ceny

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Desítky taxikářů dnes odpoledne vyrazily na protestní jízdu ze Strahova k pražskému magistrátu. Chtějí tak podpořit výzvu za zavedení minimálních cen za kilometr jízdy v hlavním městě. Vedení Prahy ale jejich návrh odmítá. Zavedení minimální ceny by podle podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) omezilo konkurenci. Platná legislativa podle něj navíc takový krok ani neumožňuje.

 

Praha v současnosti reguluje pouze maximální cenu, která činí 28 korun. Taxikáři navrhují zavedení minimální ceny 24 korun za kilometr. Karel Holcman z Asociace koncesionářů v taxislužbě tvrdí, že je to jediná cesta jak nastavit rovné podmínky. Upozornil, že v Praze existuje takzvaná příležitostná smluvní přeprava, která ale není nijak regulovaná a nikdo ji nekontroluje. Provozovatelé taxuslužeb přitom musí plnit magistrátní požadavky, třeba na úroveň, vzhled a stáří vozidla.

"Byli bychom sami proti sobě a cestujícím, kdybychom o takovémto požadavku vůbec uvažovali," uvedl v tiskovém prohlášení primátor. "Já chci naopak prosadit přísnější metr na provozovatele taxislužby, nikoliv jim pomáhat omezit konkurenci a volnou soutěž, kterou by minimální cena zničila," doplnil.

Výzvu už v pondělí přinesli zástupci dvou taxislužeb na magistrát. Kvůli požadavkům provozovatelů taxislužby v Praze vznikla také petice, kterou podepsaly stovky řidičů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK