Inflace v únoru podle odhadů stoupla na 3,7 pct., může růst dále

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Meziroční inflace v únoru stoupla podle odhadů analytiků oslovených ČTK v průměru na 3,7 procenta. Důvodem jsou podle ekonomů rostoucí ceny potravin a pohonných hmot. Někteří analytici přitom nevylučují v dalších měsících růst inflace až ke čtyřem procentům kvůli možnému pokračujícímu růstu cen potravin. V druhé půlce roku by měl růst cen zpomalit. Údaje o inflaci zveřejní Český statistický úřad v pátek.

V lednu zrychlila meziroční míra inflace růst na 3,5 procenta po prosincovém 2,4 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta, a to hlavně vlivem zvýšení daně z přidané hodnoty a nárůstu cen bydlení.

"Zdroje cenového růstu byly dva: pohonné hmoty reagující na vývoj světové ceny ropy a sezónní ceny potravin reagující na extrémně chladné počasí. Naproti tomu nepředpokládáme, že se do inflace promítlo zvýšení cen tabákových výrobků. K tomu asi dojde až v dalších měsících," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

V případě dalšího zdražování potravin by přitom podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka mohla inflace letos překročit hranici čtyř procent a znatelně se odchýlit od prognóz centrální banky. "To by před ČNB postavilo dilema, zda pokračovat v politice nízkých úrokových sazeb a podpořit ekonomiku, která se v druhé půlce loňského roku ponořila opět do recese, nebo zvýšit úrokové sazby a snažit se tlumit inflaci," uvedl.

Na snížení inflace bude nutné podle analytika ČSOB Petra Dufka počkat až do druhé poloviny letošního roku, kdy by se meziroční růst cen mohl snížit ke třem procentům. "V mezičase se však inflace může dotknout i čtyřky. A napomohou tomu nejspíše i aktuálně superdrahá vejce a pohonné hmoty," dodal.

Dufek zatím reakci ČNB nepředpokládá. "Za inflačním výkyvem stojí především administrativní zásahy v podobě daňových změn a regulovaných cen," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK