Průměrná mzda ve 4. čtvrtletí podle odhadů stoupla o 2 až 2,6 pct

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí loni stoupla meziročně o dvě až 2,6 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Reálně, tedy po odečtení inflace, mzdy spíše stagnovaly. Někteří analytici nevylučují již ani reálný pokles mezd. Data o mzdách za čtvrté čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v pátek 9. března.

V loňském třetím čtvrtletí průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 562 korun na 24.089 Kč, byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,6 procenta. Analytici ovšem upozorňují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr.

"Poslední čtvrtletí loňského roku bylo na čas asi posledním, kdy se reálná mzda v ČR ještě zvyšovala. Rychleji rostly mzdy v podnikatelském sektoru, ale i tak byly v posledním čtvrtletí loňského roku zřejmě nižší než mzdy v sektoru veřejném," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Letošní rok podle něj s největší pravděpodobní přinese pokles reálných mezd. "K obratu může dojít teprve až v roce 2013, ale i tak bude záležet, zda nedojde k dalšímu zvýšení DPH a tedy i inflace," dodal.

"S ohledem na zhoršení výhledu české ekonomiky a pokračující úspory ve veřejné sféře čekáme za 4. čtvrtletí minulého roku zpomalení meziročního růstu mezd na 2,2 procenta. Průměrná mzda by tak měla pokořit hranici 26.000 korun," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj tak kvůli zvýšení míry inflace reálná mzda meziročně klesla o 0,2 procenta.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nominální růst mezd ve čtvrtém čtvrtletí činil 2,6 procenta. "Vzhledem k růstu inflace tento nominální růst ovšem znamená zpomalení reálného růstu mezd na hodnotu pouhých 0,2 procenta," uvedl. Celoroční růst za rok 2011 podle něj dosáhl 2,3 procenta a 0,4 procenta reálně.

Výběr pojistného na sociální zabezpečení a daní z příjmu fyzických osob podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka naznačuje, že tempo růstu mezd patrně v závěru roku dále zpomalilo. Ve srovnání s loňským rokem se průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí podle Marka zvýšila zhruba o dvě procenta, což by znamenalo mírný reálný pokles při zohlednění inflace.

V průměru tedy mzda v ČR loni podle Dufka dosáhla zhruba 990 eur. "Češi tak loni v průměru brali o 26 procent více než Slováci. K vyššímu eurovému výsledku mezd se Češi dopracovali jednak všeobecně lepšími platovými podmínkami, jednak i díky posilující koruně, které se Slovensko vzdalo ve chvíli vstupu do eurozóny," uvedl. Ve srovnání s Německem se česká průměrná mzda podle Dufka nevyšplhala ještě ani na jednu třetinu. V posledním čtvrtletí v loňském roce to bylo jen 31 procent, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK