Pražská burza nepatrně posílila, dařilo se bankám

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Pražská burza poprvé v tomto týdnu posílila, i když pouze nepatrně. Hlavní index PX si proti úterku připsal desetinu procenta na 990,5 bodu. Dařilo se bankám, zlevňovaly akcie energetických společností, vyplývá z výsledků burzy.

Z velkých emisí si nejlépe vedly cenné papíry Komerční banky, polepšily si o 1,53 procenta na 3710 Kč. Banka dnes informovala, že se rozhodla vyměnit řecké dluhopisy, které má ve svém držení, jednorázově je ale znehodnotila už loni. O tom, zda bude výměna skutečně realizována, by Řecko mělo informovat v následujících dnech, nejspíš v pátek. Erste Bank si připsala 1,14 procenta na 454,30 Kč.

Dařilo se také mediální CME, polepšila si o 2,72 procenta na 132 korun a slušné zisky si podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky připsaly také dividendové tituly Philip Morris ČR a Fortuna. Philip Morris bezmála dvouprocentní zisk na 11.610 Kč a Fortuna posílila o 1,42 procenta na 99,65 koruny.

Na rozdíl od situace na hlavních trzích se nedařilo těžební společnosti NWR, přišla o 1,57 procenta na 144,50 Kč. ČEZ ztratil skoro půl procenta a obchodování dnes končil na 812 korunách.

Hlavní akciové trhy se dnes zbavují části ztrát z předchozích dnů, zásluhu na tom má podle Adamkoviče zmírnění obav z blížícího se řeckého krachu. "Z hlavních makrodat pak akcelerace tvorby pracovních míst v USA pak převážila nad nečekaným propadem německých průmyslových objednávek. Daří se většině sektorů, přičemž nejvýrazněji posilují těžební společnosti a průmyslové tituly," uvedl analytik Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK