Akcie v USA díky údajům z americké ekonomiky dopoledne vzrostly

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes dopoledne posilovaly a oživily tak z úterního propadu, který byl nejhlubší v letošním roce. Pozitivní náladu na trhu podpořily nejnovější údaje z americké ekonomiky, které zahnaly i obavy z řecké dluhové krize.

V 18:00 SEČ index Dow Jones vzrostl o 0,6 procenta na 12.839 bodů. Širší index Standard & Poor's posílil o 0,7 procent na 1352 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,9 procenta na 2937 bodů.

Nejnovější údaje ministerstva práce ukázaly, že produktivita práce v USA ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 0,9 procenta. To bylo sice více, než ministerstvo původně čekalo, tempo růstu je však ve srovnání s létem poloviční. Když produktivita roste pomaleji, znamená to, že firmy budou muset najmout více zaměstnanců, aby byly schopné uspokojit poptávku.

Dobrou předzvěstí pro páteční čísla o vývoji zaměstnanosti v USA za minulý měsíc pak byla dnešní zpráva agentury ADP. Podle ní v americkém soukromém sektoru vzniklo v únoru 216.000 pracovních míst, což bylo více, než se čekalo. Tempo najímání se navíc zrychlilo z lednového přírůstku 173.000 míst. Analytici tak předpokládají, že americká ekonomika celkem vykáže za únor další přírůstek pracovních míst nad 200.000 po lednovém zvýšení o 243.000.

V úterý akcie prudce klesaly kvůli obavám z neřízeného bankrotu Řecka. Soukromí investoři se mají do čtvrtka večer přihlásit, zda dobrovolně přijmou výměnu řeckých státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a výnosem a delší dobou splatnosti. Pokud nebude zájem o výměnu dostatečný, hrozí Řecku, že nedostane druhý záchranný úvěr a země bude muset vyhlásit bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK