Euro po poklesu nejníže za tři týdny opět posiluje

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. března (ČTK) - Evropská měna se dnes kvůli nervozitě kolem výměny řeckých obligací propadla až na nejnižší hodnotu za tři týdny, podařilo se jí však tyto ztráty smazat a posiluje. Investoři ale upozorňují, že růst způsobily zřejmě převážně spekulativní obchody a nejistý vývoj kolem Řecka bude nadále euro brzdit.

V 18:30 SEČ euro vůči dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3143 USD, když během dne se propadlo až na 1,3095 USD, nejníže od poloviny února. K jenu vzrostlo o 0,5 procenta na 106,54 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 81,04 JPY, napsala agentura Reuters.

Soukromí investoři se mají do čtvrtka večer přihlásit, zda dobrovolně přijmou výměnu řeckých státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a výnosem a delší dobou splatnosti. Pokud nebude zájem o výměnu dostatečný, hrozí Řecku, že nedostane druhý záchranný úvěr a země bude muset vyhlásit bankrot. Na trhu stále panuje nejistota, zda dohodu přijme dostatek věřitelů.

Podle analytiků však euro může oslabit i tehdy, pokud bude dohoda úspěšně dokončena. Do konce března by se tak mohlo sestoupit na 1,30 USD, protože rostou obavy o růst v Asii, což zvyšuje zájem o méně rizikové investice a nahrává dolaru. Americké měně pomáhají nejnovější statistické údaje, které potvrzují, že americká ekonomika nabírá dech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK